Ce antigel cumparam?

Odata cu venirea iernii ar trebui inlocuit si antigelul. Tocmai din aceasta cauza m-am hotarat sa scriu ceva despre tipurile de antigel auto, despre actiunea coroziva a unor tipuri si de ce este necesara inlocuirea lichidului de racire.

Ce tip de antigel sa pun? Conteaza?

DA.

Diferenta este in gaurile din motor, depunerile masive care impiedica circulatia lichidului prin radiator si pompa, si blocajul pompelor. Chiar este asa cum suna!

Un antigel de „calitate” trebuie sa incalzeasca rapid motorul iarna si sa-l raceasca vara. Am vazut cazuri in care anumite persoane pun apa simpla in sistemul de racire , nu e greu de ghicit ce o sa se intample intr-un an cu radiatorul lor. (Atenti in cazul in care aveti gauri in radiator recomandam un aditiv pentru etansarea acestuia).

In mare, formula chimica pentru antigel este aceeasi..dar. Si acesta este un DAR foarte mare…sunt chimicale si aditivi speciali care stabilizeaza lichidele de racire si care previn coroziunea si depunerile in sistemul de racire al oricarei masini.

Gasim in piata, in mare , cam 2 tipuri de antigel ,cel de tip G11 si G12.

Antigelul G11 e de culoare albastru sau verde si are la baza etilen glicol , care e coroziv si se evapora mult mai repede .

Antigelul de tip G12 nu contine silicati si are nivelul de fosfati scazut, aproape 0. Antigelul G12 e cel de culoare rosu sau roz In mod normal antigelul este extrem de corosiv si daunator metalelor si elementelor de cauciuc (da, de aia ai gauri minuscule in radiator uneori). Antigelul ieftin este recomandat numai pentru cazuri de urgenta dar nu pentru folosire continua in orice sistem de racire.

Masinile mai noi, in special, cu sisteme complexe de racire si clima, trebuie sa foloseasca un antigel de calitate tot timpul. Nu va zgarciti la diferenta de cativa lei, ca ve-ti plati inzecit mai tarziu.

In mare e mai bine sa inlocuiti lichidul de racire, chiar si cu unul mai ieftin, decat sa il pastrati pe cel vechi, deoarece durata medie de viata a antigelului e de 2 sau 3 ani sau 200 000 km , dupa care e recomandata o curatare a sistemului cu un produs de genul RADIATOR FLUSH (solutie desfundat radiatorul) si inlocuirea acestuia.

Pentru informatii despre produsele discutate puteti verifica sectiunea pentru manopera si piese auto.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy