Regulamentul De Exceptare Pe Categorii

Foarte multi romani nu conosc faptul ca Uniunea Europeana a eliberat un regulament ce priveste autovehiculele aflate in garantie, prin care este specificat in mod direct dreptul clientului de a putea achizitiona piese de schimp si servicii de reparatie si intretinere de la magazine specializate sau service-uri agreate RAR, fara a pierde garantia.

Cunoasterea nu este o povara si sincer, daca stiti cate ceva despre acest regulament este in favoarea dumneavoastra, deoarece puteti face economii considerabile.

Incepand din octobrie 2002, in Legislatia Europeana a fost aprobat si a intrat in vigoare „Regulamentul de Exceptare pe Categorii”. Devreme ce si Romania a aderat la UE, acest regulament este aplicabil si la noi.

Prin acest regulament, soferii primesc mai multa liberatate si mai multe optiuni in alegerea service-ului pentru efectuarea operatiunilor de revizie si intretinere si a magazinului de unde are posibilitatea de a cumpara piesele. Pana la acest regulament, cei care aveau autoturismul in garantie erau obligati de a efectua aceste operatii doar la dealeri sau reprezentate, in caz contrar riscau invalidarea garantiei de catre producator.

Regulamentul are 4 obiective principale, ce au ca scop echilibrul liberei concurente pentru intreaga piata auto, dupa cum urmeaza:

  1. Distribuitorii au posibilitatea de a furniza piese de calitate corespunzatoare pentru reprezentate si service-uri autorizate RAR, fara ca un producator sa evite acest lucru prin contractul cu Dealerul/Service-ul Autorizat.
  2. Producatorul de piese nu mai poate fi obligt de contractul de echipament original (OE) (mai multe informatii intr-un alt articol), pentru a limita furnizarea de piese numai constructorului vehiculului/ansamblului, respectiv subansamblului.
  3. Producatorul de piese OE (echipament original) are posibilitatea de a furniza repere sub marca proprie, fara ca soferii sa fie nevoiti de a achizitiona de la un dealer o anumita piesa.
  4. Oricine cu o adevarata nevoie de informatii tehnice, are dreptul accesul la acestea la un anumit cost.

Prezentul regulment se refera mai ales la serviciile de intretinere, reparatie si revizii pentru vehiculele ce sunt in perioada de garantie, iar fabricantii auto nu mai au posibilitatea de a impune conditii, cum sunt urmatoarele:

  • Operatiunile de intretinere, reparatie si revizie sa fie efectuate numai in reteaua fabricantului sau a dealer-ului
  • Piese de schimb trebuie sa fie numai originale (OEM).

CE a declarat ca service-urile au posibilitatea de a efectua servicii de vanzarea piese, intretinere, reparatii si revizii, in perioada de garantie, fara anularea acesteia, cu urmatoarele conditii:

  • Servisarea trebuie sa fie in conformitate cu programul de revizii impus de producator.
  • Orice piese utilizata la sa fie de calitate corespunzatoare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy