Ce ne asteapta la noua taxa auto?

Atentie, mistrul mediului Laszlo Borbely a anuntat ca incepand cu 16 ianuarie, persoanele care au platita taxa auto veche (mai mare ca valoarea decat cea din noua Lege) pot depune cereri pentru restituire a taxei de poluare.

Se vrea ca ministerul mediului sa restituie contravaloarea taxei auto in cel mult 45 de zile de la depunerea cererii. Impreuna cu cererea mai este nevoie si de dovada platii a taxei auto si a certificatului de inmatriculare.Caricatura. Ion il intreaba pe Dumnezeu: Doamne ce acte imi trebuie pentru taxa auto. Raspuns: Nici eu nu stiu precis.

Legea privind noua taxa auto 2012 a fost promulgata joi in data de 5 ianuarie 2012, de catre Presedintele Romaniei, care specifica ca taxa auto va fi aplicata, si pentru autovehiculele noi cat si pentru cele second-hand, care sunt inmatriculate pentru prima oara in Romania. De mentionat, este faptul ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa auto va fi achitata la momentul primei transcrierii a dreptului de proprietate.

De data aceasta, taxa auto se calculeaza pe principii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de noxe si norma de poluare), tinandu-se seama si de deprecirea masinii.

Ogligatia de plata a taxei apare in 3 cazuri:
-cand se inscrie dreptul de proprietate asupra unui autovehicul de primul proprietar.
-la repunerea in circulatie unei masini dupa incetarea unei exceptari sau scutiri
-la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul care, la momentul scoaterii, i s-a restituit valoarea reziduala a taxei.

ATENTIE! Masinile inmatriculate in perioada 1 ianuarie si 1 iullie 2008 nu trebuie sa achite taxa auto 2012, deaoarece aceste autovehicule au fost supuse unei obligatii fiscale similare. Autovehiculele istorice, cele care au fost acordate unor institutii ale statului, autoturismele confiscate sau cele acordate gratuit, de asemenea sunt scutite de plata noii taxe.

Noua lege a taxei auto 2012, fiind promulgata de catre Presedintele Romaniei, intra in vigoare la 3 zile dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

Normele de aplicare a noii grile privind taxa de poluare auto au fost, de asemnea aprobate, prin hotarare de Guvern, desi proiectul ar fi trebuit lansat in dezbatere publica si ar fi trebuit sa ramana doar la stadiul de discutie pana in 19 ianuarie.

Taxa auto nu se va aplica pentru autovehiculele cu 2 sau 3 roti, pentru tractoare agricole sau forestiere, precum si pentru autoturismele inmatriculate temporar in Romania (doar in cazul in care se urmareste inmatricularea in alt stat).

Guvernul Romaniei a facut estimari cum ca platile totale pentru restituire a diferentei nu vor depasi 200 de milioane de lei. Ministrul Mediului, a mentionat insa ca "depinde de cetatenii care vor veni si vor cere".

No Comments Yet.

Leave a comment